Saturday, May 06, 2017

טרור אסלאמי – אנגלה מרקל בסעודיה - אפריל 2017

בסוף חודש אפריל 2017, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ערכה ביקור רשמי בסעודיה. הביקור הזה הפך למעניין יותר, בעיקר על רקע סירובו של ראש-ממשלת ישראל בנימין נתניהו להיפגש עם שר-החוץ הגרמני, זיגמר גבריאל, בשל פגישותיו עם ארגונים רדיקליים אנטי-ישראלים במהלך ביקורו בישראל שנערך ימים אחדים לפני כן. בעקבות הפרשה הזו, אנגלה מרקל, העניקה תמיכה לשר-החוץ שלה בטענה שגם היא נפגשת עם ארגונים חוץ-ממשלתיים או עם ארגונים לזכויות-אדם בביקוריה במדינות זרות.

על מצב זכויות-האדם בסעודיה אין הרבה מה להרחיב. רבים מאיתנו יודעים היטב מהו מצבן האמיתי של הנשים בסעודיה, וכן גם על חוקי הענישה בסעודיה הכוללים גם הוצאות-להורג באופן סיטונאי. כך למשל בשנת 2015 הוצאו-להורג בסעודיה 158 בני-אדםתחת הנהגתו של המלך סלמאן וזאת בהשוואה לשנת 2014 שבה הוצאו-להורג 80 בני-אדם תחת הנהגתו של המלך עבדאללה שהלך לעולמו בינואר 2015. יתרה מזאת, ביום אחד, ב-2 בינואר 2016, הוצאו-להורג 47 בני-אדם במקומות שונים ברחבי הממלכה הסעודית. כמובן, שהנושא הבעייתי הזה הוא רק חלק אחד ממכלול הבעיות הקשורים למצב זכויות-האדם בסעודיה על-פי התפיסות הרווחות בחברות דמוקרטיות-ליבראליות. סעודיה מככבת במקום השלישי בהוצאות-להורג אחרי סין הנמצאת במקום הראשון ואיראן הנמצאת במקום השני. על-פי הערכותיהם של ארגונים בינלאומיים, הממוצע השנתי של הוצאות-להורג בסעודיה עומד על כ-90 בני-אדם, אולם תחת הנהגתו של המלך החדש, סלמאן, מספר ההוצאות-להורג, הוכפל.

על-מנת להפגין את הצביעות הבינלאומית המתחוללת בכל הקשור ליחסים בין מדינות ערביות רדיקליות ואלימות לבין מדינות אירופאיות אחדות, הדוגמא הבאה תבהיר היטב את העניין: בחודש אפריל 2017 סעודיה נבחרה לכהן בוועדה למעמד האישה של האו"ם לארבע השנים הבאות החל משנת 2018. אף-על-פי שההצבעה הייתה חשאית, התברר שלפחות 5 מדינות אירופאיות הצביעו עבור סעודיה - וביניהם כנראה הייתה גם גרמניה. מקורות שונים רמזו שגם בלגיה ושבדיה הצביעו עבור סעודיה, והן אפילו ביקשו ליידע את סעודיה על אופן הצבעתן. על-פי הערכות אחדות, הפרס שסעודיה העניקה להצבעתה של גרמניה, היה ביקור ממלכתי של אנגלה מרקל בסעודיה על-מנת לקדם את הקשרים הכלכלים והצבאיים בין שתי המדינות. אם גרמניה הייתה מצביעה נגד סעודיה, סביר להניח שהזעם הסעודי היה מתבטא בביטול ביקורה של מרקל או לפחות בדחייתו למועד אחר. אבל אל דאגה: סעודיה ממשיכה לנהל יחסים אינטימיים מאוד עם גרמניה באמצעות "חודש התרבות הסעודי" המתקיים בכל שנה בגרמניה שבמהלכו חושפים את "התרבות הסעודית המפוארת" לקהל הגרמני - הכולל גם את היחס הנפלא להן זוכות הנשים הסעודיות בארצן.

במהלך ביקורה של מרקל בסעודיה, היא לא נפגשה עם אף נציג מהאופוזיציה החוץ-פרלמנטארית ואף לא עם נציגי הארגונים לזכויות-אדם במדינה. מנגד, מרקל שילמה מס-שפתיים, לא מחייבים, בנוגע לעניינים שונים הנוגעים לזכויות-אדם ולזכויות-נשים, אך לא מעבר לכך. הנושא החשוב שלמענו טרחה מרקל להגיע לסעודיה היה בראש ובראשונה כדי לחזק מאוד את הקשרים הכלכליים והצבאיים בין גרמניה לבין סעודיה הנחשבת למעצמה אזורית חשובה לצידה של איראן, שגם איתה גרמניה מנהלת "מסע חיזור אינטנסיבי" כדי ליהנות מהסרת הסנקציות מעל איראן. גם תפקידה הקטלני של סעודיה בתימן, ועל הפצצותיה הקשות שנערכו במדינה זו שגרמו לאלפי אזרחים הרוגים, עלו לדיון ברמז קל, וזאת למרות המצב הקשה השורר בתימן לאור הנתון הבא המדבר על כ-20 מיליון תימנים, מתוך אוכלוסייה של 27 מליון בני-אדם, הזקוקים לסיוע דחוף עד דחוף מאוד, וזאת לאור המלחמה המתחוללת הקטלנית המתחוללת במדינה זו בסיוען של סעודיה ואיראן.

רמז ליחסים ההדוקים בין סעודיה לגרמניה התבטא בדבריו של אחד מהשרים הבכירים בסעודיה שטען ש"אין יותר חסמים בנוגע למכירת נשק גרמני לסעודיה". כמו כן נמסר שחיילים סעודים יקבלו הכשרה צבאית בגרמניה כדי להתמודד עם משימות הקשורות "לבעיות ביטחוניות השוררות בגבול המשותף עם תימן". יתרה מזאת, אפילו נחתם הסכם בין שתי המדינות שקיבל את הכינוי "2030", שבמסגרתו גרמניה תסייע לסעודיה למצוא אפיקים כלכליים חדשים לאור ירידת מחירי הנפט וצמצום ההכנסות במהלך השנים האחרונות. מסתבר, שוב, שהברוטאליות הגרמנית והאירופאית מתכתבת היטב עם הברוטאלית האסלאמית - הן זו הסונית והן זו השיעית. הינה כי כן, דווקא בסעודיה אנגלה מרקל שכחה את כל ההטפות שלה על זכויות-אדם, וזאת בשעה שאנחנו מתקרבים לעוד משבר ביחסים בין גרמניה לישראל לאור ביקורו המתוכנן של נשיא גרמניה החדש, פרנק ואלטר שטיינמאייר, שיערך בישראל בקרוב. לאור הרשימה המופיעה בהמשך המאמר, האם לסעודיה באמת אין שום קשר להתחזקותו של האסלאם הרדיקאלי, בעשורים האחרונים, ברחבי המזרח-התיכון ואף מעבר לו? מבחינתה של גרמניה, זה לא באמת חשוב, כשם שמעשיה של איראן אינם מפריעים לגרמניה לנהל עימה רומן מדיני-כלכלי ממושך ואינטנסיבי.

טרור אסלאמי ואלימות אסלאמית - אפריל 2017
מדינה:
הרוגים:
פצועים/הערות:



עיראק:
4,033
מתוכם 1,348 אזרחים
סוריה:
2,786
מתוכם 938 אזרחים
רוסיה - סוריה:
3
כולם חיילים רוסים
אפגניסטן:
1,019
רבים מהם טרוריסטים מוסלמים
תימן:
712
2,000 פצועים
סומליה:
181
--
ניגריה:
160
--
פקיסטן:
146
--
מצרים:
108
מתוכם 45 נוצרים
טורקיה - כורדים:
103
רבים מהם לוחמים כורדים
דרום-סודאן:
73
--
פיליפינים - טרור אסלאמי:
66
רבים מהם טרוריסטים מוסלמים
סודאן + דארפור:
59
--
ניז'ר:
57
כולם טרוריסטים מוסלמים
לוב:
31
--
רוסיה + קווקז:
30
--
הודו - קשמיר:
29
--
מאלי:
21
--
צרפת - מאלי:
1
חייל צרפתי
קמרון:
13
--
איראן:
10
כולם חיילים
צ'אד:
10
--
לבנון:
9
--
תאילנד - טרור אסלאמי:
9
--
סעודיה:
8
כולם חיילים
אלג'יריה:
5
--
שבדיה - טרור אסלאמי:
4
--
ארה"ב - טרור אסלאמי:
3
--
בנגלדש:
3
--
צרפת - טרור אסלאמי:
2
שוטר + טרוריסט מוסלמי
קניה:
1
--



עזה:
3
הוצאות-להורג
ישראל - הרשות הפלסטינית:
2
טרוריסטים מוסלמים
ישראל - טרור:
2
חייל + סטודנטית בריטית



תימן - חיסולים-ממוקדים אמריקאים:
26
--
פקיסטן - חיסולים-ממוקדים אמריקאים:
7
--



אפגניסטן - חיילים אמריקאים:
3
--
עיראק - חיילים אמריקאים:
1
--



סה"כ:
9,739 הרוגים
20,000 פצועים




בסיכומו של דבר, בחודש אפריל 2017, נהרגו 9,739 בני-אדםבחודש מרץ נהרגו 9,376 בני-אדם; בחודש בפברואר נהרגו 7,872 בני-אדם; ובחודש ינואר נהרגו 9,145 בני-אדם. בחודשים ינואר-אפריל 2017 נהרגו 36,732 בני-אדם בעשרות-אלפי פעולות טרור אסלאמיות ובאלימות אסלאמית.
==
מאת: ד"ר יוחאי סלע, "טרור אסלאמי - אנגלה מרקל בסעודיה - אפריל 2017", מגזין המזרח התיכון, 4 במאי 2017.

No comments: