Monday, May 15, 2006

רשימת מאמרים ופרוייקטים מחקריים

מגזין המזרח התיכון עוסק בכלכלה, בתקשורת, בביטחון, בחברה ובפוליטיקה של האזור גם מהיבטים הנוגעים לזירה הבינלאומית ולזירה הישראלית. מרבית המאמרים המופיעים כאן, התפרסמו במגזין "אומדיה", במגזין "אימגו", בעיתון "אפוק טיימס" ובאתרים נוספים בישראל ומחוצה לה. אתם רשאים להשתמש כרצונכם במידע המופיע כאן גם מבלי לבקש את רשותי. אולם, אם ברצונכם לפרסם באתרכם מאמר בשלמותו, עדיף לבקש רשות במייל. ברשימה זו מופיעים גם המאמרים הנוגעים לשני פרוייקטים מחקריים: 40 שנה למלחמת ששת-הימים יוני 1967, ונשים בעולם-הערבי - בין מסורת לשינוי. עיצוב הלוגו והאתר: ענת סלומון-אפשטיין.
==
רשימת המאמרים
==
לאור ניסיון הפיגוע המשולב בכרם-שלום, נשאלת השאלה מה בעצם תנועת החמאס רוצה להשיג בימים אלה? אולם ראשית, הינה תיאור קצר של השתלשלות האירועים לאור המקרה האחרון: על-פי ידיעות אחדות ממקורות פלסטיניים, ארגון החמאס ניסה הבוקר (19 באפריל) לבצע פיגוע תופת משולב במסוף כרם-שלום בדרום הרצועה. מעבר כרם-שלום מהווה עורק מרכזי להעברת סחורות מישראל לרצועת עזה.
==
לכל הדעות, ההסתה האלימה והגזענית שהופנתה לעבר ישראל במהלכה של ועידת דרבן הראשונה, הותירה חותם בל-ימחה בקרב המשתתפים, ולמעשה היא חיזקה את הדעה הרווחת שבכנסים בינלאומיים ישראל משמשת מטרה קלה ונוחה לגילויי אלימות, הסתה ודה-לגיטימציה.
==
אסד נראה בוטח בהלכותיו ובמעשיו, וניכר עליו שהוא התאמץ להציג חזות של מנהיג ערבי רציני ובעל-מידות, כיאה למי שמייצג בעיני עצמו את המבצר הערבי אחרון של הלאומיות הערבית. ביטוי לכך ניתן, במלל ובשירים פטריוטיים, לאורך כל השידורים - פעם אחר פעם.
==
במהלך האירועים לציון החג, התגלע עימות בין צעירים כורדים לבין אנשי כוחות-הביטחון שבמהלכו נורו יריות לעבר הצעירים החוגגים. בעקבות הירי נהרגו שלושה צעירים כורדים ועוד חמישה אחרים נפצעו. אירוע זה מעלה פעם נוספת את מצבם הקשה והמסובך של הכורדים המתגוררים בסוריה
==
מעבר לאלימות, "הלאומיות הפלסטינית" אינה מציעה מאומה. הגישה המעניינת הזו שהחלה במשורה, טיפין טיפין, חודרת לחלקים רחבים יותר בציבוריות הערבית. אין זה שיטפון, ובוודאי שהמגמה הזו עדיין נמצאת בשולי השיח הפוליטי הערבי
==
לפני ימים אחדים צה"ל חיסל חולייה בכירה של החמאס שערכה אימונים לקראת פיגוע איכותי נגד ישראל. ראשי החמאס לא יכלו שלא להגיב על אירוע קשה מבחינתם, שכן, החוליה שחוסלה קיבלה הדרכה מקצועית וממושכת באיראן ודמשק. רבים מאנשי החמאס שנהרגו בימים האחרונים היוו את השדרה המקצועית והאיכותית של התנועה בעזה.
==
אנו עדים להתפוררותה המוחלטת של "הלאומיות הפלסטינית", משום שהיא מעולם לא היתה זהות לאומית אמיתית בעלת תוקף. יתרה מזאת, כוחות רבים ומנוגדים, חותרים לכיוונים שונים בשל מחלוקות פוליטיות, רעיוניות ודתיות - בדומה למתרחש במדינות הערביות והמוסלמיות הנאנקות תחת גודש האתגרים הרובצים לפתחן.
==
עד סוף שנות ה-40 של המאה הקודמת, התגוררו במדינות-ערב כמיליון יהודים. כל יהודי שהתגורר במדינה ערבית כלשהי רכש לה כבוד, פעל על-פי חוקי המדינה, לא חתר נגדה ולא רצה להפוך אותה למדינה יהודית למרות שהיהדות היתה קיימת במקום עוד הרבה לפני בוא האסלאם.
==
סולימאן מקובל על ידי החיזבאללה ועל ידי סוריה אך לא מקובל על ידי הקואליציה. סולימאן טרח לפרסם הכחשה פומבית בנוגע לידיעות על שאיפותיו הפוליטיות, כביכול.
==
קושנר, יחד עם מדינאים מערביים אחרים, ערך שיחות רבות במטרה לחזק את כל האגפים הפוליטיים בלבנון כדי שיאזרו אומץ להגיע להכרעה עד ל-23 בנובמבר גם ללא הסכמתה ומעורבותה השלילית של סוריה בנעשה בלבנון.
==
ועידת אנאפוליס תסתמן כהצלחה מסחררת, שכן כל הצדדים יקבלו, פחות את יותר, את מה שהם מבקשים ומייחלים בסתר ליבם: הממשל האמריקאי רוצה לסיים את תקופת כהונתו עם איזשהו הישג מדיני בנוגע למזרח-התיכון. סביר להניח שגם שרת-החוץ האמריקאית רוצה להתהדר במורשת היסטורית מדינית שהיא תרמה לעיצובה במו ידיה.
==
לאור לקחי מלחמת לבנון השניה, משרד-החוץ הישראלי ואגף המודיעין של צה"ל חתמו על הסכם לשיתוף פעולה מודיעיני. על-פי ההסכם, אגף המודיעין יעביר למרכז למחקר מדיני של משרד-החוץ ידיעות מודיעיניות גולמיות הרלוונטיות לתחומי עיסוקם של אנשי משרד-החוץ.
==
שגריר סוריה בארה"ב מציג את עמדותיה של ארצו בסוגיות חשובות העומדות על הפרק בתקופה זו. לאחרונה השגריר העניק ראיון לעיתון האמריקאי "דאלאס מורנינג ניוז" בו הוא מציין את הגירסא הרשמית של סוריה בנושאים אחדים העומדים על הפרק. להלן הראיון המלא כפי שהוא הופיע בשפה האנגלית.
==
ב-12 באוקטובר פורסמה כתבה קצרה בעיתון ידיעות אחרונות בה צוטט גורם הערכה בכיר במוסד הישראלי בנוגע לכוונותיו (העכשוויות) של הנשיא הסורי בשאר אל-אסד. מה באמת מסתתר מאחורי הכוונות הסוריות?
==
כבר חודש שלם התקשורת העולמית עוסקת בהפצצה הישראלית בסוריה. לכאורה, ככל שעובר הזמן כך נחשפים יותר פרטים על האירוע שחשף את החולשה הסורית, האיראנית וגם חשף את החולשה הרוסית במידה לא מעטה. איזה אינטרס פוליטי עמד מאחורי פרסום שתי הידיעות, על ההפצצה הישראלית, שהתפרסמו ב-5 באוקטובר 2007, בדיוק חודש לאחר שהאירוע התרחש.
==
ב-28 בספטמבר 2007, הודיע "איגוד המרצים הבריטי" כי הוסר החרם מעל מוסדות אקדמיים ישראלים. הודעת האיגוד נוסחה, בערך, כך: "ביקשנו חוות דעת משפטית, ממנה עלה כי הקריאה להחרמת מוסדות אקדמיים בישראל עומדת בניגוד לחוק. נביע מחאה בדרכים אחרות".
==
20 בספטמבר 2007:
דרך אסד בלבנון
מאז שסוריה נתנה פרסום פומבי להתקפה הישראלית על אדמתה, המשטר העלווי של משפחת אסד נמצא במגננה, ודומה כי מאז ה-6 בספטמבר 2007 סוריה אינה יורדת מהכותרות הבינלאומיות. מי שנתן את ההוראה לחסל את חבר-הפרלמנט הלבנוני אנטואן ע'אנם (ראנם), האנטי-סורי, דווקא במהלך תקופת מערכת-הבחירות לנשיאות לבנון הנערכת בימים אלה, לא לקח בחשבון את האירועים שקדמו להוראת-החיסול שבוצעה ב-19 בספטמבר בשכונת "סין אל-פיל" שבמזרח-ביירות.
==
15 בספטמבר 2007:
תוכנית הגרעין הסורית
לפני כ-10 שנים, ב-1997, פרופ' ברי רובין פרסם מאמר מקיף על הזרמת ידע וטכנולוגיה צבאית בלתי-קונבנציונאלית מצפון-קוריאה למדינות אחדות במזרח-התיכון. באותה עת נטלתי חלק באיסוף המידע לקראת כתיבת המאמר שהתפרסם בכתב-העת MERIA.
==
11 בספטמבר 2007: האופוריה הסורית
תהא התגובה הסורית אשר תהא בשל חדירת מטוסים ישראלים לתחומה, ניתן להעריך כי האופוריה הסורית מאז מלחמת לבנון השניה התפוגגה לגמרי. גם אם סוריה לא תוכל לספוג את האירוע הזה מבלי להגיב, לאור הפרסום הרב שהיא העניקה לו ביוזמתה, הפנטזיה הסורית על פתיחת עימות אלים עם ישראל - בדרגה כזו או אחרת - קיבלה מימד הרבה יותר מציאותי הנשען על עובדות חשובות שנחשפו בשל הפעולה הישראלית.
==
6 ספטמבר 2007: מצרים של מובארק
בעת האחרונה, פרחה במצרים ובעולם-הערבי חרושת של שמועות של מצב בריאותו של חוסני מובארק, הנשיא הנוכחי של מצרים, שחגג במאי האחרון את יום הולדתו ה-79. גילו המתקדם של הנשיא, וחוסר בהירות בנוגע לנשיא הבא של מצרים, מעוררים שוב ושוב שאלות ותמיהות בנוגע לעתידה של מצרים לאחר מובארק.
==
מורקוס (Murqus) נולד בסוריה, נוצרי-אורתודוקסי, היה חבר המפלגה הקומוניסטית הסורית עד לפרישתו ממנה בסוף שנות ה-50. מורקוס נפטר ב-1991 סמוך לפריצתה של מלחמת המפרץ הראשונה. הרקע לכתיבת המאמר נוגעת למחלוקת בינו לבין חאלד בקדאש שהיה מנהיג הבלתי-מעורר של המפלגה הקומוניסטית של סוריה ולבנון - עד למותו.
==
ב-14 באוגוסט 2007 התפוצצו בזו אחר זו 4 משאיות תופת בשני כפרים בצפון-מערב עיראק בקרבת הגבול עם סוריה. בשני הכפרים, קנטאניה וג'זירה, מתגוררים בני המיעוט היזידי שרובם גורשו לאזור בהוראתו של נשיא עיראק לשעבר, סדאם חוסיין. בעקבות סדרת הפיצוצים נהרגו כ-400 איש ועוד מאות אחרים נפצעו.
==
עם סיום מלחמת לבנון השניה ב-14 באוגוסט 2006, ניתן היה להבחין בהשלכות מדיניות וצבאיות אחדות על מדינות האזור בשל תוצאות המלחמה השפעותיהן העתידיות. לכאורה, זו היתה "מלחמה מקומית" במימדים קטנים בין ארגון חיזבאללה לבין מדינת-ישראל.
==
בשנתיים האחרונות, סוריה מציגה נותנים כלכליים משופרים לעומת השנים הקודמות בהן המשק הסורי התאפיין בכלכלה ריכוזית שהחניקה את היוזמה הפרטית. עד לתחילת 2005, מרבית החוקרים - שעסקו בניתוח כלכלי של סוריה - טענו כי המצב ילך ויחמיר אם סוריה לא תבצע רפורמות מבניות אחדות כדי להתאים את הכלכלה המקומית לתנאי התחרות הבינלאומיים, וכדי לספק את צורכי השוק המקומי הגואה.
==
במהלך השנים האחרונות, בעיקר מאז שנת 2000, סוריה מנסה להציג לעולם תדמית של מדינה שוחרת שלום ושוחרת תרבות ואמנות. במסגרת הזו, אמנים סורים מקבלים עידוד וסיוע ממשלתי כל עוד הם עומדים בסטנדרטים הפוליטיים של המשטר העלווי, כפי שהם עוצבו מאז שחאפז אל-אסד תפס את השלטון ב-1970.
==
מדינת ישראל נמצאת כבר למעלה משנה באווירה של מפלה קשה, מרירה, מעיקה ומעליבה, ודומה כי ישראלים רבים חשים שמדינתם נקלעה לדרך ללא-מוצא בעיקר לאור תוצאותיה של המלחמה האחרונה. לכאורה, האופטימיות המאפיינת את הישראלי הממוצע נמוגה לה, ובמקומה שוררת אווירה של דכדוך וחוסר-תקווה לנוכח המציאות.
==
באמצע חודש יולי 2007, הגיע מחמוד דרוויש לעיר חיפה, לאחר היעדרות של עשרות שנים, כדי לשאת דברים ולקרוא משיריו בפני קהל אורחים. מחמוד דרוויש מוגדר כ"משורר הלאומי הפלסטיני", בעיקר בפי אוהדיו הרבים הפרוסים במרחביו הגדולים של המזרח-התיכון.
==
הרחק מעיני העולם והרחק מהסיקור התקשורתי, תימן מנהלת מלחמת דמים נגד ארגונים שיעים המקבלים עידוד ותמיכה מאיראן, ואף יש כאלה המשתפים פעולה עם ארגון אל-קאעידה במטרה להפיל את המשטר המנוגד להלכה המוסלמית.
==
על-פי סימנים אחדים, סוריה מעוניינת בעימות צבאי מוגבל עם ישראל. אולם ראשית, יש צורך לבחון היבטים אחדים הנוגעים למעמדה של סוריה בעיני עצמה לאחר מלחמת לבנון השניה המחזקים את בטחונה העצמי ומחזקים את בטחונו של בשאר אל-אסד - נשיאה של סוריה מאז שנת 2000.
==
בטקס שנערך ב-20 ביוני 2007 באוניברסיטת בר-אילן לרגל הענקת תארים "בוגר" ו"מוסמך", עלה היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ואמר את הדברים האלה מול קהל של מאות מוזמנים:
==
לאחר הליך מזורז להדחתו של עמיר פרץ, נכנס אהוד ברק למשרד הביטחון ב-19 ביוני 2007 לקול מצהלותיהם של רבים מסביבתו הקרובה של ברק.
==
לעיתים, כדי להבהיר עניין חשוב יש צורך לכתוב או להתבטא בציניות על-מנת להסביר נקודה פשוטה לכאורה. אינני חסיד השיטה הזו, אך לעיתים המציאות המזרח-התיכונית דורשת זאת מידי פעם, בעיקר כשמדובר על המדיניות הישראלית המבולבלת, השבויה לעיתים במקסמי-שווא אזוריים ופתרונות אינסטנט של בעלי-עניין.
==
כבר 7 שנים ישראל מכלה את כוחותיה במלחמת התשה ממושכת ואכזרית. איך שלא נביט על מהלכם של האירועים, מאז שפרצה מלחמת טרור המתאבדים בשנת 2000, ישראל שרויה במלחמת התשה, ודומה הוא כי "כוחות השחור" סוגרים אט אט מסביבנו בדמותם של סוריה, איראן, חיזבאללה ותנועת החמאס.
==
כשהגיעו החדשות הראשונות, או קטעי הידיעות, על התבוסה הצורבת של מדינות-ערב ימים אחדים בלבד לאחר תחילת הקרבות שפרצו ב-5 ביוני 1967, ענן שחור כיסה את שמי המזרח-התיכון הערבי ודוק של עצבות התפשט על פניהם של האנשים. תוגה גדולה התפשטה, אלם והלם מקפיא, חוסר-אמון, חוסר אמונה, ואי-הבנה על תוצאותיה של התבוסה המעיקה והבלתי נתפסת הזו.
==
עוברי-אורח שהסתובבו באמצע חודש מאי באזור רחוב המלך ג'ורג' בתל-אביב, לא יכלו שלא לשים לב למודעות הענקיות שנתלו באישון לילה על לוחות-המודעות ועל גבי תחנות האוטובוסים. המודעות הגדולות נפתחו במשפט הבא: "צבר, במקום הזה היה פעם כפר ערבי".
==
בעקבות התבוסה המצרית, במלחמת ששת-הימים יוני 1967, שהיתה קשה והבלתי-נתפסת בעליל, ראשי הצבא המצרי היו בהיסטריה מוחלטת לנוכח התוצאות הקשות שנבעו מכך.
==
במשך ימים אחדים בלבד, באמצע מאי 2007, נהרגו בעזה יותר מ-40 בני-אדם, חלקם אזרחים תמימים שנקלעו במקרה לקרבות-הרחוב בין הפת"ח לחמאס.
==
למען הרייטינג וההתלהמות התקשורתית הישראלית מותר לעשות הכל - אפילו לדווח בניגוד לכל היגיון ובניגוד למה שהוסבר לציבור במשך שנים רבות.
==
לקראת סיום כהונתו של הרמטכ"ל אמנון ליפקין-שחק ב-1998, הוא הוזמן לראיון-סיכום באחד מערוצי החדשות בתוכנית שנחשבה ליוקרתית באותה עת.
==
30 באפריל 2007: עדאלה כארגון לאומני גזעני (מאמר מורחב)
לאחרונה התבשרנו כי ארגון עדאלה החליט להגיש מסמך ובו עיקרי "החוקה הדמוקרטית" במטרה לשנות את אופייה של מדינת ישראל כמדינה יהודית.
==
לאחרונה התבשרנו כי ארגון עדאלה החליט להגיש מסמך ובו עיקרי "החוקה הדמוקרטית" במטרה לשנות את אופייה של מדינת ישראל כמדינה יהודית.
==
==
==
==
==
==
==
==
==
==
==
==
24 בנובמבר 2006: איסלאם באירופה - פרוייקט של אישה אחת (מאמר מורחב)
==
==
==
==
==
17 באוקטובר 2006: דרישת שלום מדמשק
==========

פרוייקט מיוחד: 40 שנה למלחמת ששת-הימים, יוני 1967

1967, התבוסה והתבוסות שלאחריה
31 באוגוסט 2007
==
אחמד שוקיירי ותפקידו במלחמת ששת-הימים, יוני 1967
5 ביוני 2007
==
מי רצח חיילים מצריים במלחמת ששת-הימים, יוני 1967
20 במאי 2007
==
אחמד סעיד ומצרים במלחמת ששת-הימים, יוני 1967
6 באפריל 2007
==
תפקידה של ממשלת הבעת' הסורית במלחמת ששת-הימים
6 ביוני 2006
==
מוחמד חסניין הייכל, העורך המיתולוגי של אל-אהראם המצרי, ותפקידו כמעצב דעת-הקהל הערבית במלחמת ששת-הימים, יוני 1967
24 במרס 2006
========
פרוייקט מיוחד: נשים בעולם הערבי - בין מסורת לשינוי:

1 באוגוסט 2007
==

רשימת המאמרים:

29 בספטמבר 2007
==
20 בספטמבר 2007
==
11 בספטמבר 2007
==
מצרים של מובארק
6 בספטמבר 2007
==
אליאס מורקוס – לקחי הניסיון
28 באוגוסט ‏2007
==
הטרגדיה העיראקית במספרים
21 באוגוסט ‏2007
==
שנה לסיום מלחמת לבנון השניה
14 באוגוסט ‏2007
==
כלכלת סוריה – אופטימיות זהירה
7 באוגוסט 2007
==
שרה שמא – דיוקנה של ציירת סורית
1 באוגוסט 2007
==
פסיכוזה ישראלית של מפלה וכישלון
25 ביולי 2007
==
מחמוד דרוויש – משורר ההרס והחורבן
19 ביולי ‏2007
==
תימן – בין אל-קאעידה לטרור השיעי
8 ביולי ‏2007
==
הדילמה הסורית – בין איומים למלחמה
4 ביולי 2007
==

כשאסד מדבר על "שלום" או מאיים במלחמה.
9 באוקטובר 2006
==
למי דחוף להקים מדינה פלסטינית.
5 באוקטובר 2006
==
אדם מובס אינו מייצר אלא אידיאולוגיה תבוסתנית
3 באוקטובר 2006
==
פאדימה סהינדל – רצח ידוע מראש
27 בספטמבר 2006
==
מה שח"כ עזמי בשארה לא רצה לראות בסוריה
21 בספטמבר 2006
==
מי רצח את העיתונאי מוחמד טהא?
18 בספטמבר 2006
==
ואליד ג'ונבלט – משל לפרדוקס הלבנוני.
12 בספטמבר 2006
==
עימאד מורניה – ראש הזרוע הצבאית של החיזבאללה
3 באוגוסט 2006
==
סעד אל-חרירי – התקווה הלבנונית
29 ביולי 2006
==
ההתקפה הישראלית על לבנון והתקשורת הערבית
17 ביולי 2006
==

השיגעון ככלי מדיני-צבאי הרתעתי
12 ביולי 2006
==
הפרדוקס הפלסטיני – חאלד משעל כמשל
4 ביולי 2006
==
סיפורה של השדרנית הלבנונית מאי שידיאק
21 ביוני 2006
==
יחסי קופטים ומוסלמים במצרים – תמונת מצב
6 ביוני 2006
==
חרם אקדמי על ישראל – ולקח היסטורי קטן בצידו
29 במאי 2006
==
הטלאי הצהוב – מקורו באיסלאם הקדום
25 במאי 2006
==
==
טוני ג'אדט, עיתון הארץ וחיסול מדינת ישראל
4 במאי 2006
==
אחמדיניג'אד – בקרב מאסף בשם האסלאם הרדיקלי
25 באפריל 2006
==
האיום האסטרטגי התורן על מדינת-ישראל
16 באפריל 2006
==
הליגה הערבית והטבח בדארפור שמערב סודאן
2 באפריל 2006
==
את מי מרגיזה תחנת הטלוויזיה הלוויינית אל-ג'זירה
26 במרס 2006
==
ד"ר וופא סולטאן – קול אמיץ בים של עוינות אסלאמית
13 במרס 2006
==
הפיכת קציני הבעת' בסוריה ב-8 במרס 1963.
6 במרס 2006
==
24 שנים מאז הטבח באל-חמה והקמת "הברית הלאומית לשחרור סוריה".
16 בפברואר 2006
==
רוסיה מלקטת את הפירורים של מדיניות החוץ האמריקאית
13 בפברואר 2006
==
האסלאם דורש מהעולם חסינות מלאה מכל ביקורת.
9 בפברואר 2006
==
הקריקטורות באירופה – והצביעות המוסלמית.
6 בפברואר 2006
==
האם עסקת נשק חדשה עומדת להיחתם בין רוסיה לסוריה
29 בינואר 2006
==
הניצחון של החמאס משרת את המדיניות הישראלית
29 בינואר 2006
==
הניצחון של החמאס בבחירות ברשות הפלסטינית
26 בינואר 2006
==
הבחירות לרשות הפלסטינית
25 בינואר 2006
==

No comments: